zondag 18 december 2011

Crackers met smaak

De tzatziki geraakte zoals verwacht niet door de strenge toelatingsproef van ons Mie-ke. Nochtans, ik blijf erbij dat het een waardevol receptje is. Maar goed, met een 10-jarige ga ik niet discussiëren over smaak.  Er zijn nog wel smaakvoorbeelden waar we van mening verschillen: ik hou bijvoorbeeld niet van bling-bling of barbieroze. En met enkele jaren geduld groeit dat barbieroze er vermoedelijk wel uit. En dan, dan is de tijd rijp voor mijn geweldige tzatziki!

Wat voorlopig wel in de smaak valt, zijn de multifunctionele crackers. Eén recept met geweldig veel variaties. Voor de feestdagen kunnen ze als basis dienen voor lekkere aperitiefhapjes. In een luchtdichte doos te bewaren gedurende een week. Nu dus al maken en serveren op de feestdis. Een goede voorbereiding is immers de helft van de feestvreugde, niet?

Dit recept is voor meerdere porties - ratio 3,17:1 - 407 kcal

30g amandelpoeder
15g gemalen macadamianoten
10g olie
15g eiwit 

Meng alle ingrediënten tot een vast papje. Verdeel het deeg over een bakvel en dek af met plastic folie. Zo kan je het met een deegroller mooi dun uitrollen. Verdeel het deeg al in reepjes, vakjes of steek leuke vormpjes uit. Bakken in een voorverwarmde oven op 175°C gedurende 10 tot 20 min.

Je kan heel wat variaties maken op dit basisrecept. Naargelang de olie die je kiest, krijg je reeds een ander smaakje. Een beetje mediterraan met olijfolie en Italiaanse kruiden. Een zoete versie met maïsolie, zoetstof en speculaaskruiden. Op de foto: de sesamversie met notenolie en sesamzaadjes (ratio 2,96:1 - 461 kcal)


Mmm, lekker met een beetje roomkaas, zalmmousse, paté, ... en zeker ook met frisse tzatziki!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...